Horloge-Bandjes.nl
Hoe beoordeel je de informatie op deze pagina?

Feedback versturen
  Sinds 1991 dé specialist in horlogeonderdelen
  +24.000 horlogeonderdelen van +50 merken
  Eigen horloge reparatie atelier

Onderhoud van horloges


Horloge onderhouden

Het onderhoud aan horloges omvat diverse aspecten, nl. het uurwerk en de kast waarin het zich bevindt. Horloges hebben vaak veel te lijden, omdat ze onderhevig zijn aan diverse invloeden. Het uurwerk aan de pols verwarmt onder invloed van onze lichaamstemperatuur, in de zon kan deze temperatuur verder oplopen. Als we het uurwerk afdoen koelt het af naar kamertemperatuur. Deze warmtewisseling tast het smeermiddel aan, met slijtage als gevolg.

De meeste horloges zijn 3 atm ofwel 30 meter waterdicht: dit is echter niet genoeg voor zwemmen, de auto poetsen of de afwas doen. Door het bewegen in het water kan de waterdruk hoger worden en kan er vocht in het uurwerk komen. Vocht tast de smering van het uurwerk aan en er ontstaat oxidatie van de metalen delen. In de meeste uurwerken zitten kunstrobijnen lagers, waar de assen van de raderen in draaien. Deze kunstrobijnen zijn extreem hard en slijten nagenoeg niet, wel slijten de assen die er in draaien. Als er nu slijtage optreedt, dan komt deze aan de as van het rad, waardoor het uurwerk zijn nauwkeurigheid verliest. Dit is alleen op te lossen door het raderwerk te vervangen.

Tijdens het dragen van het horloge met onze dagelijkse bezigheden komt er transpiratievocht tegen de horlogekast. In het transpiratievocht zitten diverse zuren die de afdichtingen in het achterdeksel en de kroon kunnen aantasten, waardoor er vocht en vuil kan binnendringen in het uurwerk.

Voor mechanische horloges die (vanaf spat, 3 atm) waterdicht zijn, is het aan te bevelen om deze iedere 4 jaar te laten onderhouden. Alleen horloges die de aanduiding 5 atm of 50 meter hebben mogen gebruikt worden in water. Bij veelvuldig gebruik is 10 atm of 100 meter aan te raden. Bij waterdichte horloges is het aan te bevelen deze 2 maal per jaar te laten controleren op hun dichtheid. Zelf kan men regelmatig controleren of het glas niet is beschadigd en of de kroon nog recht draait. Als de kroon er gedeukt uitziet, een slag heeft tijdens het draaien of zijn kleur verliest, geeft deze zelf al aan het het zijn afdichtende functie verloren heeft. Vervanging is noodzakelijk om de waterdichtheid te garanderen.